Haber

Toprak Ana Günü Nilüfer’de kutlandı

İyi, adil ve saf gıdayı savunan Slow Food hareketinin başlattığı 10 Aralık Toprak Ana Günü, Nilüfer’de kutlandı. Arsaların değerine dikkat çekilen etkinlikte konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Fazilet, yerelde sürdürülebilir üretim ve tüketimin önemine dikkat çekti.

Toprağın, merhametin, ata tohumun, klasik üretimin ve yöresel yemek kültürünün günü olan Toprak Ana Günü, Nilüfer’de bulunan Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde düzenlenen etkinlikle kutlandı. Toprak Ana Günü etkinliğine Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Fazilet, Nilüfer Kent Yönetim Kurulu Başkanı Neslihan Binbaş, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı. Toprak Ana Günü konuşmaları öncesinde katılımcılara Nilüfer Şehir Bahçelerinde yetiştirilen pazıdan yapılan süt çorbası ve Anadolu ekmeği ikram edildi.

Açılış konuşmasını yapan Nilüfer Kent Yönetim Kurulu Başkanı Neslihan Binbaş, toprağın yaşam için önemine vurgu yaptı. Toprak Ana’nın yaşamın, beslenmenin ve öğrenmenin kaynağı olduğunu ve düzgün bir yaşam için gereken her şeyi sağladığını belirten Major, “İnsan haklarının güvence altına alınması için Toprak Ana’nın ve tüm varlıkların haklarını tanımak ve savunmak gerekir; bunu yapan kültürler, uygulamalar ve yasalar olduğunu söylüyoruz. İklim değişikliğine neden olan ve Toprak Ana’yı tehdit eden yapı ve sistemlerin dönüşümü için kararlı, toplu eylemlerde bulunmanın aciliyetinin farkındayız.”

Nilüfer’de yaşanan sorunların analizi için alternatif kolektif dayanışma örgütleyerek yeni modeller oluşturmaya çalıştıklarını belirten Binbaş, Nilüfer Kent Konseyi’nin çalışmalarından örnekler verdi.

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Fazilet de yaptığı konuşmada, tüm dünyanın iklim krizini ve buna bağlı olarak gelişecek gıda krizini konuştuğu bir dönemde, herkesin toprağın ve üretimin değerini daha iyi anladığını vurguladı.

Önder Fazilet, Toprak Ana Günü’nün dünyadaki herkesi bekleyen sıkıntıların farkına varılması ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarına dikkat çekilmesi açısından değerli bir gün olduğunu söyledi. Fast food gibi yanlış beslenme alışkanlıklarının yaygınlaşması sonucunda obezite ve diyabet gibi sağlık sorunlarının çok yaygın hale geldiğini belirten Nilüfer Belediyesi olarak bunlarla mücadele için neler yaptıklarını şöyle anlattı: “Dünyayı korumaya çalışıyoruz. cet tohumlarına hibrit tohum dayatmasına karşı. Sağlıklı gıdayı herkes için erişilebilir kılmak için çalışıyoruz. Çocuklarımızı toprakla, tarımsal üretimle tanıştırmaya çalışıyoruz. Hatta şehirlileri balkon tarımına yönlendiriyoruz. Yerel ekosistem özelliklerini savunmayı önemsiyoruz.

Geleneksel ve yerel diyetleri ve kadın derneklerinin üretimlerini destekliyoruz.”

Açılış konuşmalarının ardından Nilüfer Belediyesi Kırsal Alan Koordinatörü Arca Atay, Toprak Ana Günü’nün önemini anlattı. Atay, “Toprak Ana Günü, gıdamızı üreten toprak, su ve tarımın önemini anlayan, sürdürülebilir kullanımını ve üretimini destekleyen, tarımda endüstriyel açılım ve gıda kültürlerinin standardizasyonuna teslim olmayı reddedenlerin günüdür” dedi. ”

Neden yerel üretim ve yerel eserlerin tercih edilmesi gerektiğini anlatan Atay, “Yöresel ürünler yerel tohumlarla üretilirse daha anlamlı, daha sağlıklı ve daha besleyici olur. Yerli tohumlar, onlarca hatta yüzlerce yıl o bölgenin iklimine ve coğrafyasına uyum sağlamış, bitki hastalık ve zararlılarına karşı belli bir direnç kazanmış çeşitlerdir.

Üç kuşaktır ekmek yapan ve ekmek üretimi konusunda eğitimler veren Hakan Doğan, Toprak Ana Günü’nde Anadolu’da ekmek yolculuğuna çıktı. Klasik tekniklerle ekmek üretimini anlatan Doğan, unsuz, mayasız ekmek yaptı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu