Türk kültürünü şekillendiren hadislerin belirlendiği proje tanıtıldı
Kültür ve Turizm Bakanlığının takviyesiyle Meridyen Derneği tarafından hayata geçirilen “Kültür, Sanat ve Değerler Dünyamızın Kaynaklarından Biri Olarak Hadisler” projesinin tanıtımı gerçekleştirildi.
Türk kültürünün şekillenmesinde hadislerin rolünü inceleyen projenin tanıtım toplantısı, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Telif Hakları Genel Müdürü Ziya Taşkent, Meridyen Derneği İdare Şurası Lideri Melike Koç, proje yürütücüleri Prof. Dr. Yavuz Ünal ile Prof. Dr. Bekir Kuzudişli’nin katılımıyla Cemile Sultan Korusu’nda yapıldı.
Etkinlikte konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, projenin çok değerli ve manalı olduğunu belirterek, “Medeniyet yürüyüşümüzde zaman zaman inkıtaya uğradığımız tarihi süreçler olsa da küllerinden yeniden doğmakta olan bir dönemin başlangıcındayız. Bu anlamda bütün alanları ikame edecek, bizi yeniden toparlayacak bir çalışmayı yürütüyorsunuz.” dedi.
Çam, çalışmaların hem akademik alanda hem de dijital alanda herkese ulaşılabilir olmasının değerine de değinerek, şunları kaydetti:
“Bu çalışmalar hem geçmişimizi gerçek bir biçimde kavramımız, itikadi ve kültürel boyutta anlamamız açısından çok değerli hem de bugünkü hayat usulümüzde bize bir metodoloji verecektir. Yalnızca akademisyenlere değil her alandaki çalışmalara kaynak teşkil edecektir. Yeni bir dünya tertibine hakikat giderken Türkiye Cumhuriyeti adeta küllerinden yine doğarak, maddi ve manevi kalıbının çok çok ötesinde büyük sorumlulukları alarak dünyanın yükünü çekmek üzere öne çıkmış durumda.”
Medeniyet inşasının eş zamanlı çalışmalarla mümkün olacağının vurgusunu yapan Çam, devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının birbirine entegre olmasının medeniyeti inşa sürecinde etkili olabileceğini söyledi.
“Hadislerin Türk kültürüne ne ölçüde sirayet ettiğini ele alalım istedik”
Meridyen Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Melike Koç da 22 Kasım’da vefat eden Prof. Dr. Raşit Küçük’e rahmet dilyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Meridyen Derneği 15 yıllık süreçte hadis ve siyer alanında pek çok çalışmaya imza attı. Aslında daima birebir şeyi aradık. Efendimizi, sinemadan romana, görsel sanatlardan şiire, klasik sanatlardan musikiye anlatmanın imkanlarını araştırdık. 6 yıl evvel yollarımız Yavuz Ünal Hocamızla keşişince Hadis Veritabanı’nı hayata geçirme kararı aldık. Dijital gelişmelerin güçlü imkanlarını kullanarak hem sağlam hem de çok kapsamlı bir çalışma sunduk. Bu kapsamlı çalışma, kendi içinde birçok alt projeye de yer oluşturdu. Vahyin belirlediği inanç çerçevesinde bir hayat formu oluşturan sünnet, tüm İslam coğrafyasında aslında ortak bir medeniyet oluşturuyor. Lakin bu medeniyet doğal ki dahilindeki o toplumun tarihî birikimi, kendi kazanımları ve dinamikleriyle o toplumun kültürünü şekillendiriyor. İşte biz de Türk toplumunda hadislerin günlük hayatımızda, toplumumuzun her alanına nasıl ve ne ölçüde sirayet ettiğini bu projeyle ele alalım istedik.”
Proje yürütücüsü ve Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ise kültür ile hadis arasındaki ilişkinin önemine dikkati çekerek, kültürün düşünme biçiminden yeme alışkanlığına kadar günlük pratiklerini belirleyen bir kimlik olduğunu dile getirdi.
Ünal, projeyle, Türk kültürünü şekillendiren hadislerin ortaya çıkarılmasını ve yeni metinler üretimine imkan sağlanmasını hedeflediklerini ifade ederek, “Literatür taramasıyla tespit ettiğimiz hadisleri ‘www.kulturvehadis.info’ adresinde yayınlayarak bahisli bir biçimde onlara erişimi mümkün kıldık. Tıpkı vakitte rivayetlerin kaynaklarını gösterdik, sıhhat durumuna işaret ettik, çevirilerini ve muhtaçlık duyulan yerlerde açıklama ekleyerek, kelamlı ve yazılı kültürde gerçek bir halde kullanım için bilgiye erişim imkanı oluşturduk.” diye konuştu.