Haber

Madende açlık grevinde olan işçilerin aileleri Ankara’ya geldi.

Haber: CEYLAN SAĞLAM-Kamera: DURSUN ALKAYA

Yıldızlar Holding’in Eskişehir’deki Yunus Emre Termik Santrali’ni işleten Doruk Madencilik’te, ekonomik ve sosyal haklarını almak için 4 gün önce açlık grevine başlayan 165 maden işçisinin ailesi, bugün Ankara’ya gelerek tepkilerini dile getirdi. değerlendirmelerde bulundu ve Yıldızlar Holding önünde basın açıklaması yaptı. . Eşi açlık grevinde olan Nuray Yavuz, “Peki işletme sahibine soruyorum, tarla ruhsatı olmayan bir yerde eşlerimizi hangi güvenceyle yer altına koyuyor? Başımıza bir şey gelirse ne olacak? Yeraltındaki eşler mi? Bunun hesabını kim verecek, sorumlusu kim olacak? Bir şey olursa kimsenin yanıma gelip ‘geçmiş olsun, geçmiş olsun’ demesini istemiyorum. Çünkü ben iyi olmayacağım.” Yıldızlar Holding Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Şişman, “Madenlerin devri devam ediyor. Santralin ruhsatlarını kısa süre sonra dolacak şekilde tuttuk. Ancak mevcut grev KİAŞ’la ilgili. Yapabiliriz.” Fazla müdahale etmeyin” dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna beş gün kala, dönemin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve ardından Enerji Bakanı ve AKP Eskişehir Milletvekili Adayı Fatih Dönmez, Ankara’nın Nallıhan ve Beypazarı ilçeleri ile Eskişehir’in Mihalıççık ilçesi arasında faaliyetlerini sürdüren Yunus Emre Termik Santrali’ni ziyaret etti. . Santralin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) şirkete devri sırasında yaşanan aksaklıklara dikkat çeken Oktay ve Dönmez, ücretsiz izne ayrılan işçilerin işlerine döndüğünü söyleyerek, sürecin takipçisi olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti. .

Oktay ve Dönmez’in ziyaretinden 3 ay sonra Yunus Emre Santrali’nde çalışan 165 işçi, ekonomik ve sosyal haklarını alamadıklarını belirterek 8 gün önce oturmaya başladı. Başarısız olan personel, 4 gün önce eylemini açlık grevine dönüştürdü.

Açlık grevine başlayan personelin aileleri bugün Ankara’ya gelerek Yıldızlar Holding binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya CHP Ankara Kadın Kolları da destek verdi.

“9 AYDIR TARAFLARA HİZMET TAZMİNATI ÖDENMİYOR”

Türkiye Maden Personeli Sendikası Orta Anadolu Şube Sekreteri Selim Arslan aileler adına şunları söyledi:

“Birliğimizin örgütlendiği Eskişehir Mihalıççık ilçesine bağlı Koyunağılı Köyü’nde faaliyet gösteren maden sahaları ve termik santral, TMSF tarafından 12.12.2012 tarihinde yapılan ihale sonucunda Yıldızlar Holding bünyesindeki Doruk Madencilik şirketine devredilmiştir. .2022.

Bu patronun zamanında 550 üyemiz, 700 çalışanımız vardı. 12.12.2022 tarihinde açıklama yapan firma yetkilileri, 250 kişiye ücretsiz izin verdi. Bu aşamada şirketten ayrılan ve daha sonra emekli olan 240 çalışanımız iş sözleşmelerini feshetmiş olup, taraflarına 9 aydır kıdem tazminatı ödenmemiştir. Bilindiği üzere kıdem tazminatının peşin ödenmesi gerekmektedir.

“YER ALTI ÇALIŞMA LİSANSI VERİLMEMİŞTİR, SİGORTALARI VE ÜCRETLERİ YERDE UYARLANMIŞTIR”

Bunun dışında her ay ücretsiz izne ayrılan üyelerimizin mağdur edilmemesi için.

Söz verilen aylık avanslar tam olarak yerine getirilmedi. Ayrıca 9 ay süre

Maaşları tam gün ödenmediği için bazı aylarda kesintili, bazı aylarda ise kesintili olarak ödeniyor.

ertesi ay geçti. Ayrıca bireysel emeklilik ve çalışanların hesaplarından kesilen icra kesintilerindeki sorunları defalarca dile getirmemize rağmen herhangi bir düzeltme yapılmadı. Yeraltında çalışma ruhsatlarının kendilerine verilmediğini dile getiren 190 yeraltı işçisinin temmuz ayındaki sigortaları ve fiyatları herhangi bir bildirime gerek kalmaksızın yerinde uyarlandı.

“DAVAMIZ MAHKEME TARAFINDAN AÇIKÇA ONAYLANDI VE UYGULANABİLİR”

2016’dan bu yana toplu iş sözleşmesi görüşmeleri

Bu nedenle yüksek hakem kurulunda haklarımız uygulanmadı. TMSF başkanlığına yaptığımız yazılı ve sözlü uyarılara rağmen herhangi bir yanıt alamamıza rağmen, vade düzeyinden bugüne kadar geriye dönük alacaklarımızın akıbeti konusunda net bir cevap verilmedi. Ayrı ayrı açılan davamız mahkemece onaylanmış formda ve istinafta açıktır.

Kısaca özetlemek gerekirse; 9 aydır ödenmeyen 250 kişinin kıdem tazminatı, 2016 yılından bu yana yüksek hakem kurulu kararı kapsamında uygulanmayan toplu iş sözleşmeleri ve geriye dönük alacaklarımız ödenmiyor, bireysel emeklilik ve icra kesintisi yapılmıyor Temmuz ayında üyelerimizden kesilip hesaplarına aktarılan sigortaları ve fiyatları yer altı işçilerine haber verilmeden yer üstüdür. Yeni düzenlemelere uygun hale getirilmesi, 2016-2022 ortasında emeklilik nedeniyle ayrılan çalışanlara kıdem tazminatının ödenmemesi ana gündem sorunlarımız arasında yer alıyor.

“BİZE SABIRLI OLMANIZI VEREMEYECEĞİZ”

Doruk Madencilik çalışanlarımızın sabrı tükendi. Bu bizim ana

Yaşanan sorunlar nedeniyle çalışanların hak ettiği ortalama tutar 400 bin TL civarında. Bu zorlu hayat kuralları içerisinde temel ihtiyaçlarımızı karşılamamız, önümüzdeki günlerde açılacak okulların eğitim masraflarını karşılamamız hiçbir şekilde mümkün değil. Aynı zamanda sabırlı olup duyarsız kalmamız da mümkün değil.

Sesimiz duyulmadığı, sorunlarımız analiz edilmediği için 4 gündür sürdürdüğümüz oturma eylemimizi işleri aksatmadan, işyerlerine zarar vermeden açlık grevi boyutuna taşıyoruz. Başta TMSF olmak üzere patron yetkililerin ve devlet büyüklerinin sorunlarımıza çözüm olmasını bekliyoruz.”

“HAKLARIMIZIN ÖDENMESİNİ İSTİYORUZ”

Eşi madende grev yapan Aynur Özdemir şu açıklamayı yaptı:

“Yıllardır sorunlarımız devam ediyor. TMSF yönetimindeyken emeklilik nedeniyle ayrılan 50 kişinin kıdem tazminatı hala ödenmedi. Aralık 2022’de TMSF Yıldızlar Holding’e devredilince TMSF’ye devredildi. Çalışanlarının tüm haklarını. Peki TMSF neden personelin haklarını verip bu şirkete devretmedi? Kıdem tazminatlarımız, “Toplu iş sözleşmesinden doğan haklarımız toplamda 400 bin TL civarında. Haklarımızın ödenmesini istiyoruz.”

“HALKIMIZIN TARLA RUHSATI OLMAYAN BİR YERE YERALTI GİRMESİ NASIL BİR GARANTİ”

Madencinin eşi Nuray Yavuz şunları söyledi:

“Eşim yeraltında çalışıyor. İş yeri, saha ruhsatı olmadığı için bu sorunların olduğunu söylüyor. Peki, işyeri sahibine soruyorum, tarla ruhsatı olmayan bir yere eşlerimizi neye dayanarak, neye dayanarak yer altına getiriyor?” Peki ya yeraltında eşlerimizin başına bir şey gelirse? Ne olacak? ‘Başınız sağ olsun, geçmiş olsun’ demesini istemiyorum. Çünkü ben sağlıklı olmayacağım, hiçbir çalışanın eşi de sağlıklı olmayacak.”

“BİR CAN ÖLMEDEN ÖNCE GELİN”

Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eşim yeraltında, ben eşimi çok seven bir insanım. Onsuz nefes alamıyorum. Haberi duyduğumdan beri kilo verdim. Çocuklarımın psikolojisi bozuldu. Yurtta bir yas havası var. Benim Eşi şu anda yerde çalışıyor gibi görünüyor.Yeraltında başına bir şey geldiğinde biz bizzat biz.Yıldızlar Holding sahibi biz yer üstünde çalışıyoruz diyerek asla bu sorumluluğu almaz.Bunun parasını kim ödeyecek?Sadece gelecekler. ‘Başınız sağ olsun’ demek için gelecekler, ‘Madencilerimiz en değerli kardeşlerimizdir’ diyecekler. Bir can ölmeden önce gelin.”

CHP AYAZ: “CHP OLARAK BU HAKLI ÇALIŞMADA KADIN KARDEŞLERİMİZİN YANINDA OLACAĞIZ”

CHP Ankara Kadın Kolları Başkanı Ayfer Ayaz şunları söyledi:

“Burada gördüğümüz çocuklar bir haftadır babalarını göremiyorlar. Yokluğunu hissediyorlar. Madenlerde babalarının sağlığı bozuldu. Bundan dolayı onların tek isteği haklarını almak. Biz CHP olarak, Bu haklı mücadelede kadın kardeşlerimizin yanında olacağız.”

YILDIZLAR HOLDİNG İCRA KURULU ÜYESİ ŞİŞMAN: “ENERJİ SANTRALİNİN DEVRESİNİ YAPTIK. MADENLERİN SÜRESİ DEVAM EDİYOR”

Basın açıklamasının ardından ailelerin kendi aralarından seçtiği üç kişi Yıldızlar Holding yöneticileriyle görüştü. İşçi ve işveren eşleri arasında gerçekleşen görüşmenin ardından Yıldızlar Holding yönetim kurulu üyeleri basın toplantısı düzenledi. Yıldızlar Holding İcra Kurulu Üyesi Aydın Şişman şu açıklamayı yaptı:

“Bilindiği üzere Yunus Emre Termik Santrali, yapılan ihale sonucunda ekonomik bütünlüğü de kapsayacak şekilde 9.12.2022 tarihinde Yıldızlar SSS Holding’e devredilmiştir. Bu devir sırasında hem tesisin kendisi hem de madenler devrededir. Devir işlemi sırasında sorulan soru. Santralin devrini gerçekleştirdik. Madenlerin devri halen devam ediyor. “Santralin devir lisanslarının kısa süre içinde devri dolana kadar elimizde tuttuk. Ancak mevcut grev KİAŞ’ı ilgilendiriyor. Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi’ne bağlı taş ocağı olduğu için pek müdahale edemiyoruz. Çalışanlarımızın kıdem tazminatı talepleri yönetim kurulumuz tarafından görüşüldü; 6 ay taksitle ödenmesine karar verildi. Devam etmek isteyen çalışanlarla ilgili olarak bu arkadaşlarla devam edeceğimizi ancak yer altı madencilik faaliyeti olmadığı için küme içerisinde yer üstü statüde çalışabileceğimizi beyan ettik. Ancak arkadaşlarımız bunu kabul etmediler. Bir diğer talep ise TMSF döneminden kalan sendikal haklarımızın tarafımızdan ödenmesiydi. Bu konuyu sendikayla görüşüyoruz. Sendikal haklar konusunda sürecin dışındayız.

Bu lisansların devredilmesi durumunda bu arkadaşlarla tekrar çalışmaya devam etmek isteriz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu